Een bus met Vlaamse kinderen die terugkwamen van sneeuwklassen is dinsdagavond rond 21.15u verongelukt. De trieste balans is voorlopig 28 doden en 22 zwaargewonden. Het ongeluk gebeurde in een tunnel in Sierre. De dodentol kan nog oplopen.

Van de gewonden zijn er een aantal levensgevaarlijk gewond. Het gaat om kinderen van scholen in Lommel en Heverlee. Onder de 28 doden zijn 22 kinderen en 6 volwassenen, waaronder de 2 chauffeurs.

De bus reed in volle snelheid tegen een tunnelwand en botst er op een nis.

De bus maakte deel uit van een groep van 3 bussen.

De Zwitserse politie stelde een noodnummer in: 0041 848 112 117.  Buitenlandse Zaken zal dat woensdagmorgen doen.

Het is nog niet duidelijk waarom de bus van zijn rijvak afweek. Volgens de eerste vaststellingen waren er geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken.

"Er waren meteen erg veel hulpverleners", zegt de Zwitserse journalist Raphael Poncioni, die kort na het ongeluk al ter plaatse was. "De slachtoffers zijn geëvacueerd buiten ons gezichtsveld, maar vanmorgen mochten we wel naar het wrak gaan kijken. De impact moet enorm zijn geweest. Ook de aanwezige hulpverleners zeiden dat ze zoiets nog nooit hebben gezien." Volgens de Zwitserse politie gaat het om het zwaarste busongeval ooit in het land.

Beide chauffeurs hebben het ongeluk niet overleefd. Naast de andere dodelijke slachtoffers zijn er ook nog eens 24 gewonden zijn waarvan sommigen zwaar. Die zijn naar 4 ziekenhuizen in Wallis gebracht. Enkele slachtoffers liggen ook in ziekenhuizen in Lausanne en Bern.

Aan boord zaten volgens Buitenlandse Zaken 11- en 12-jarige kinderen van de Sint-Lambertusschool in Heverlee en Basisschool 't Stekske uit Lommel. Ze hadden net een skivakantie achter de rug in Val d'Anniviers.

De families van de slachtoffers zijn intussen opgevangen in de scholen, maar ze weten nog niet of hun kind al dan niet overleden is. Dat zullen ze pas vanmiddag in Zwitserland te horen krijgen. Het Belgische leger heeft 2 Airbussen geregeld om de familieleden rond 13 uur naar Zwitserland te vliegen. Ook premier Elio Di Rupo en enkele ministers vliegen mee. De Zwitserse politie verwacht hen nog deze namiddag in Wallis en er is psychologische begeleiding.

Heeft u vragen over het ongeval met een Belgische bus in Sierre in Zwitserland, dan kunt u bellen naar het noodnummer van Buitenlandse Zaken op 02/501.40.00.

(belga)